Moet, moed en motivatie
Vraag je jezelf weleens af waarom je doet wat je doet? Of vragen anderen weleens aan je waar je mee bezig bent en waarom? Deze vraag komt in mijn praktijk veelvuldig langs. Er wringt iets, je onderbuikgevoel vraagt steeds meer aandacht en je voelt dat er iets niet klopt, niet in balans is. Je ontkomt er niet aan om deze twijfel ruimte te geven en stil te staan bij jouw motivatie om iets te doen of ergens aan vast te houden.
Ook als je geen twijfel hebt, maar wel het gevoel hebt dat het leven wel erg snel gaat of dat je het leven saai vindt, er kan een moment komen dat je moet kijken naar je motivatie en dat vraagt moed. Ergens zul je namelijk al voelen dat je stappen moet gaan zetten die moeilijk kunnen zijn.
In dit onderzoek naar motivatie zijn er verschillende vormen van motivatie te onderscheiden. Onlangs werd ik hierdoor geïnspireerd door de zelfbeschikkingstheorie van Deci en Ryan (2000). Dat is niet nieuw, maar wel mooi bedacht en zeer goed onderbouwd. Er worden drie typen motivatie genoemd: A-motivatie, extrinsieke motivatie en intrinsieke motivatie.
A-motivatie kunnen we kort over zijn: je bent totaal niet gemotiveerd en gaat ook echt niets doen om een bepaald doel te bereiken.
Extrinsieke motivatie is motivatie die ontstaat buiten jou om. Bijvoorbeeld een beloning, het ontlopen van straf of je vindt iets belangrijk vanuit bepaalde waarden of normen. Je hebt ongetwijfeld weleens geprobeerd om een collega of je kind te verleiden om iets voor jou te doen door een beloning in het vooruitzicht te stellen. Of je hebt zelf iets gedaan dat je niet wilde, omdat je leerkracht of leidinggevende dat van je vroeg.
Intrinsieke motivatie komt vanuit jou zelf en het kost je geen enkele moeite om te werken aan een doel of toestand. Het doel komt waarschijnlijk overeen met je interesses of dieperliggende verlangens en als je er mee bezig bent kun je ook nog in een flow terecht komen.
Je begrijpt vast wel dat intrinsieke motivatie hiervan de meest aantrekkelijke is. Er wordt dan voldaan aan zaken die voor jouw wezenlijk belangrijk zijn. In de andere vormen is er een bepaalde vorm van dwang of angst die ervoor zorgen dat je doet wat je doet. Werken alleen voor het geld, samen blijven met je partner of sommige vriendschappen onderhouden vanwege bepaalde waarden of overtuigingen zijn voorbeelden hiervan. Extrinsieke motivatie kan op een gegeven moment ook intrinsieke motivatie verdringen.
In de zelfbeschikkingstheorie wordt duidelijk gemaakt dat je motivatie afhankelijk is van drie zaken die voor ieder mens, waar ook ter wereld, belangrijk zijn: autonomie, relaties en competenties. Deze drie vormen een driehoek en houden onderling verband. Het is zaak om voor jezelf te onderzoeken op welk van deze gebieden onbalans is of onvervulde behoeften. Hoe kun je dat veranderen, is dat in jouw situatie te verbeteren?
Wil jij eens onderzoeken hoe het met jou motivatie gesteld is of voel je twijfel en ongemak? Ik kan je helpen meer inzicht en overzicht te krijgen op het gebied van autonomie, relaties en competenties. Hopelijk voel je de motivatie om een afspraak te maken 😉